Poznaj Najważniejsze Czynniki Odżywcze Te W Rybach Świeże ryby – często te szerokie i morskie (łosoś, śledź, makrela), ale same hodowlane (pstrąg, karp) – obfitują w witaminy, mikroelementy też nowe czynniki odżywcze. Jakie z nich konsumować i dlaczego? Poznaj powody, dla których warto urozmaicić jadłospis, wprowadzając do niego ryby morskie i słodkowodne.
Poznaj Najważniejsze Czynniki Odżywcze Te W Rybach
Spożycie ryb w Polsce – mimo coraz większej otwartości na inne smaki, a ponadto będącej świadomości zdrowego odżywiania – jest zazwyczaj małe. Statystyczny Polak zjada ok. 13 kg ryb rocznie, podczas gdy Japończyk blisko pięć razy więcej. Dietetycy zalecają, aby jeść ryby nawet 2-3 razy w tygodniu – ze powodu na ich liczba odżywczą i prozdrowotną. Jakie elementy można znaleźć w rybach?
Kwasy omega-3
W rybach morskich obecne są m.in. nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Zjawisko tych związków na organizm ludzki jest nie do przecenienia: rozpocząwszy od dobrego wpływu na działanie rozwoju układu nerwowego, poprzez łagodzenie stanów zapalnych, przeciwdziałanie miażdżycy i zakrzepom, aż po regulowanie poziomu cholesterolu i trójglicerydów we natur. Coraz częściej styka się kwasy omega-3 z działaniem antydepresyjnym, a choćby z profilaktyką nowotworów.
Mikro- i makroelementy
W rybach znajdziemy m.in.:
fosfor (bierze udział w ciągach regeneracyjnych),
selen (ma robienie antyoksydacyjne i pomaga komórki przed działaniem wolnych rodników),
jod (wspomaga dobre funkcjonowanie tarczycy),
fluor (pyta o stan kośćca i zwiększa zęby).
Dodatkowo w mięsie ryb obecne są witaminy: A, E i C. Obejmuje ono też dobre źródło witaminy D, która jest wyjątkowo istotna w życiu homeostazy organizmu, dba o jego wytrwałość także stanowi kontrakt z prawidłową funkcją układu hormonalnego.
Potrzebne białka i aminokwasy
Mięso ryb poleca się sporą zawartością białka oraz lizyny, cysteiny i metioniny, czyli aminokwasów niezbędnych ludzkiemu organizmowi, a przez niego niewytwarzanych. Charakteryzują się wysoką strawnością również są przyswajane w prawie 90%. Posiada wtedy pozytywny wpływ na cały stan odżywienia organizmu – a przy tym decyduje budowę mięśni, produkcję kolagenu, poprawia koncentrację.
zobacz również Poznaj najważniejsze składniki odżywcze obecne w rybach